Views: 9
فرآیند A2O یکی از روش های مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب های صنعتی و بهداشتی می باشد که ترکیبی از شرایط بی هوازی، غیر هوازی و هوازی را به کار می برد. این روش که بهبود یافته AO می باشد، به منظور فراهم کردن شرایط برای حذف فسفر، نیتروژن مورد استفاده قرار میگیرد. فرآب تدبیر؛ تولیدکننده محصولات تصفیه فاضلاب در ادامه هر آنچه که باید درباره تصفیه فاضلاب با روش A2O و مزایا، معایب و کاربرد آن بدانید را ارائه خواهد داد.
فرآیند A2O چیست؟
وجود نیتروژن و فسفر از جمله مشکلات بزرگی می باشند که در اغلب فرآیندهای تصفیه فاضلاب به دنبال حذف آنها با بالاترین راندمان هستند. روش های بیولوژیکی معمول از قبیل AO قادر به حذف تمام مواد آلی و آلاینده ها از فاضلاب های بهداشتی و صنعتی نمی باشد، به همین دلیل تغییراتی در آن ایجاد شده و روشی به نام A2O ارائه شده است. در این روش علاوه بر فرآیندهای هوازی و بی هوازی، یک بخش میانی از فرآیندهای غیر هوازی در نظر گرفته شده است. به عبارت دیگر، در این فرآیند مراحل تصفیه بی هوازی، غیر هوازی و هوازی (anaerobic, anoxic, aerobic) در نظر گرفته شده است.
دلیل افزودن مرحله غیر هوازی، فراهم کردن شرایط ایده آل برای تبدیل نیتروژن موجود در فاضلاب به گاز N2 می باشد. در حالت معمول نیتروژن به صورت آمونیاک در پساب ها وجود دارد و به همین دلیل با روش های غیر هوازی می توان آن را به گاز تبدیل کرد. در واقع، با فرآیندهای غیر هوازی میزان اکسیژن موجود در پساب ها کاهش پیدا می کند و به باکتری های هوازی، اکسیژن نیترات و نیتریت تولید شده در مرحله بی هوازی را مصرف می کنند. با مصرف این اکسیژن در نهایت N2 به شکل گاز تبدیل شده و با با فرآیندهای هوازی مصرف میشود.
نحوه تصفیه فاضلاب با A2O
به منظور پیاده سازی این روش، سه بخش در روند تصفیه در نظر گرفته میشود و روند تصفیه به صورت زیر اجرا خواهد شد:
- پساب های بهداشتی یا صنعتی ابتدا وارد مخزن بی هوازی میشوند. در این مخزن نیتروژن موجود در فاضلاب به نیترات و نیتریت تبدیل شده و عمل نیتریفیکاسیون صورت میگیرد.
- در واحد غیر هوازی غلظت اکسیژن موجود در پساب ها تا حد زیادی کاهش پیدا می کنند.
- در واحد هوازی، باکتری های هوازی موجود در پساب برای زنده مانده از اکسیژن نیترات و نیتریت ها مصرف می کنند. در این شرایط اکسیژن مصرف شده و N2 باقی می ماند. این مرحله عمل دینیتریفیکاسیون انجام میشود.
در AO مرحله غیر هوازی موجود نمی باشد و به همین دلیل نیتروژن با انجام عمل تصفیه بیولوژیکی قابل حذف نخواهد بود.
ساختار تصفیه فاضلاب با A2O
در ساختار تصفیه خانه ها یا پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی که A2O در آن پیاده سازی میشود، موارد زیر وجود دارند:
- مخزن بی هوازی برای تبدیل نیتروژن به نیترات و نیتریت؛ زمان ماند در این مخزن حدود یک ساعت می باشد.
- مخزن غیر هوازی برای کاهش غلظت اکسیژن موجود در پساب ها و تولید گاز نیتروژن؛ زمان ماند در این مخزن نیز حدود یک ساعت می باشد.
- مخزن هوازی برای تجزیه گاز نیتروژن به کمک باکتری ها و ته نشین شدن لجن حاصل از مصرف مواد آلی موجود در فاضلاب؛ زمان ماند در این مرحله 2 تا 4 ساعت بوده و بخشی از لجن ته نشین شده آن به واحد غیر هوازی انتقال داده میشود.
- آخرین بخش واحد ته نشینی می باشد که لجن زیادی در آن ته نشین شده و بخشی از آن به منظور بهبود روند تصفیه، به عنوان لجن برگشتی به واحد بی هوازی انتقال داده میشود.
به طور خلاصه می توان گفت در پکیج هایی که روند تصفیه را با a2O انجام می دهند، بخش های مخزن تصفیه، سیستم های هوادهی برای فرآیند هوازی، واحد گندزدایی و ضدعفونی کننده و اتاق کنترل می باشند.
مزایا فرآیند A2O
از مهم ترین مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در این فرآیند نیتروژن، فسفر حذف و BOD تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
- راندمان 95 و 90 درصد در حذف نیتروژن و فسفر
- لجن تولید شده نیاز به آبگیری نداشته و حجم آن کم می باشد
- پیاده سازی و اجرای آسان
- عدم نیاز به مصرف انرژی زیاد
کاربرد A2O
با توجه به راندمان بالای این روش در حذف نیتروژن و فسفر، کاربردهای متعددی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- قابل اجرا در پکیج تصفیه فاضلاب مجتمع های مسکونی و ویلا
- قابل اجرا در پکیج تصفیه فاضلاب پالایشگاها
- استفاده از A2O در تصفیه فاضلاب کارخانجاتی که فاضلاب را به رود و دریا وارد می کنند
طراحی و ساخت و پیاده سازی A2O
فرآب تدبیر با استفاده از دانش روز و رعایت استانداردها، امکان طراحی و تولید و ساخت تجهیزات مورد استفاده در فرآیند A2O را فراهم نموده است. این پکیج ها به صورت سفارشی و با بررسی شرایط محیط تولید میشوند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان فرآب تدبیر تصفیه تماس بگیرید.