رشد چسبیده با مدیای متحرک MBBR

رشد چسبیده با مدیای متحرک (MBBR)

Views: 8

رشد چسبیده با مدیای متحرک MBBR (Moving Bed Bio Reactor) یکی از روش های پرکاربرد بر پایه تصفیه بیولوژیکی می باشد که به کمک مدیای پلیمری معلق در حوضچه تصفیه آلاینده را کاهش می دهد. در این روش بستر معلق برای رشد توده زیستی در نظر گرفته شده و از این طریق باکتری های هوازی و بی هوازی مواد آلی را تجزیه می کنند. فرآب تدبیر؛ تولیدکننده محصولات تصفیه فاضلاب در ادامه ویژگی های تصفیه پساب های صنعتی و بهداشتی با روش راکتور بیوفیلمی با بستر متحرک را بررسی و مزایا، معایب، فاکتورهای مهم در طراحی و پیاده سازی آنها را شرح خواهد داد.

رشد چسبیده با مدیای متحرک چیست؟

در استفاده از روش های بیولوژیکی، آماده سازی بستر مناسب برای رشد باکتری های هوازی و بی هوازی به منظور تغذیه مواد آلی و فلزات و سایر آلاینده ها اصلی ترین گام می باشد. در روش رشد چسبیده با مدیای متحرک که از بهترین فرآیندهای تصفیه فاضلاب می باشد، از پکینگ های پلی پروپیلن یا پلی اتیلن در اندازه های مختلف استفاده میشود که حدود 25 درصد از حجم مخزن را به خود اختصاص می دهند. این گروه از مدیاها که در سطح مخزن معلق و شناور می باشند، به مرور شرایط را برای رشد و تکثیر باکتری های هوازی و بی هوازی فراهم نموده و توده زیستی روی آنها ایجاد میشود.

MBBR

میکروارگانیسم های موجود روی مدیاهای متحرک در سطح مخزن شناور بوده و مواد آلاینده را تغذیه می کنند. بیومس تشکیل شده روی مدیاهای متحرک لایه هایی به اندازه 50 تا 300 میکرون را ایجاد می کنند. با توجه به متصل بودن بیومس به مدیاها و متحرک و معلق بودن آنها در سطح مخزن تصفیه، به این روش اصطلاحا رشد چسبیده با مدیای متحرک MBBR (Moving Bed Bio Reactor) گفته میشود.

نحوه تصفیه فاضلاب با فرآیند رشد چسبیده با مدیای متحرک

روند در نظر گرفته شده برای پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی که از روش MBBR استفاده می کنند به صورت زیر می باشد:

  • ذرات جامد معلق با اندازه های بزرگ توسط آشغالگیرهای مکانیکی یا دستی جمع آوری میشوند.
  • پساب ها وارد مخزن هوادهی میشوند. در این مخزن ها با توجه به نوع باکتری های هوازی و بی هوازی تجهیزات هوادهی و میسکر در نظر گرفته میشود. مدیاهای مورد استفاده در این روش به سازه های تولید شده با مواد polyethylene و پلی پروپیلن گفته میشود که ساختار شبکه ای با اشکال هندسی مختلف دارند. این مدیاها در داخل مخزن حاوی پساب شناور بوده و در تمام بخش ها حرکت می کنند. برای حرکت دادن و شناورسازی مدیاها اگر باکتری ها بی هوازی باشند از میکسر و برای باکتری های هوازی از تجهیزات هوادهی و دیفیوزر استفاده میشود.
  • با حرکت مدیاها درون مخزن، به مرور بیومس روی آنها تشکیل شده و باکتری ها شروغ به تجزیه مواد آلی و فلزات و سایر مواد آلاینده میشوند.
  • در واحد زلال سازی از مواد منعقدکننده و شیمیایی مخصوص برای جداسازی بیومس های متصل به مدیا استفاده میشود. بیومس ها از روی سطح جدا و در کف مخزن ته نشین می شوند. برخی از تکه های معلق از فلوک های ایجاد شده از اتصال باکتری ها به حباب های درون مخزن متصل و روی سطح مخزن شناور میشوند.
  • لجن های ته نشین شده از مخزن جمع آوری و تخلیه میشوند.

با انجام مراحل فوق تا حد زیادی BOD و COD کاهش یافته و در صورت استفاده از باکتری های بی هوازی، عمل نیتریفیکاسیون نیز با راندمان بالا انجام خواهد شد.

تصفیه فاضلاب با راکتور بیوفیلمی با بستر متحرک

ساختار پکیج تصفیه فاصلاب با روش MBBA

با توجه به مراحل تصفیه که در بالا به آن اشاره شد، در ساختار MBBR چند بخش مهم به همراه تجهیزات متعدد وجود دارد که عبارتند از:

  • پیش تصفیه یا تصفیه مقدماتی با کمک آشغالگیرهای دستی و مکانیکی
  • مخزن هوادهی با دیفیوزر (تصفیه هوازی) یا میکسر (تصفیه بی هوازی) به همراه مدیاهای شناور پلی اتیلن
  • واحد زلال سازی و ته نشینی بیومس های جدا شده از روی مدیاها
  • گند زدایی با استفاده از پکیج کلر زنی و غیره
  • هاضم لجن و جمع آوری لجن های ته نشین شده و فلوک های شناور روی سطح پساب ها

مزایای MBBR

مهم ترین مزایای این روش عبارتند از:

  • بصرفه بودن از نظر اقتصادی به دلیل نیاز به مخازن به اندازه کوچکتر برای انجام فرآیند هوادهی
  • رشد و تکثیر باکتری ها با سرعت بالا
  • راندمان بالا به دلیل شناور بودن بیومس در تمام سطح مخزن
  • پایداری بالا و تحمل زیاد در برابر تغییرات بار ورودی و شرایط محیطی و غیره
  • تطبیق پذیری بالا و قابلیت ارتقای تصفیه خانه های قدیمی با روش MBBR
  • استفاده آسان پکیج های MBBR و عدم نیاز به هزینه اقتصادی بالا
  • عدم نیاز به برگشت لجن فعال و افزایش سرعت تصفیه و کاهش هزینه ها
  • تولید لجن غلیظ تر با مقدار کم تر
  • راندمان بالا در کاهش BOD، (قابلیت کاهش 60 تا 70 درصدی)
  • پیاده سازی سریع و آسان و عدم نیاز به تجهیزات پیشرفته
  • زمان ماند کم و کاهش هزینه های اقتصادی

پارامترهای مهم در پیاده سازی فرآیند MBBR

به منظور دست یافتن به بهترین کارایی از روش تصفیه فاضلاب MBBR ، لازم است برخی از پارامترها با دقت زیاد محاسبه شوند. از جمله پارامترهای مهم در این زمینه می توان به مساحت سطح بیوفیلم اشاره نمود که بهتر است بین 300 تا 350 در نظر گرفته شود. نرخ بارگذاری مواد آلی در بازه 2500 تا 4500، SVI در بازه 90 تا 120، MLSS در بازه 600 تا 8500  و زمان ماند هیدرولیکی 0.6 تا 0.8 ساعت استاندارد می باشد.

کاربرد روش رشد چسبیده با مدیای متحرک

نحوه تصفیه پساب ها به کمک روش MBBR و پارامترهایی که تحت تاثیر قرار میگیرند باعث میشوند تا این فرایند برای تصفیه برخی از پساب ها کارایی بهتری داشته باشد. از مهم ترین کاربردهای روش رشد چسبیده با مدیای متحرک می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • قابل پیاده سازی در پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی
  • تصفیه فاضلاب هتل، رستوران و مجتمع های مسکونی
  • تصفیه فاضلاب مراکز تفریحی و ورزشی
  • تصفیه فاضلاب کارگاه ها و کارخانجات صنعتی

طراحی و پیاده سازی تجهیزات MBBR

در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب با روش رشد چسبیده مدیای متحرک به تجهیزات مختلفی از قبیل مخزن با بدنه مقاوم پلی اتیلنی و مقاوم در برابر تماس با مواد خورنده، سیستم های هوادهی، میکسر، مدیای مرغوب و پمپ و تاسیسات و کابل و غیره نیاز می باشد. علاوه بر انتخاب بهترین متریال برای هر یک از تجهیزات، نحوه ساخت و استانداردهای ایمنی و غیره از دیگر موارد ضروری می باشند که باید در نظر گرفته شود. فرآب تدبیر از جمله تیم های با سابقه در زمینه طراحی و تولید پکیج MBBR می باشد که تمام مراحل ساخت را بر اساس استانداردهای روز دنیا انجام می دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره و آشنایی با ویژگی های این تجهیزات می توانید با کارشناسان فرآب تدبیر تماس بگیرید.

مقالات آموزشی تصفیه آب و فاضلاب

مطالب مرتبط

تصفیه فاضلاب به روش رشد چسبیده

تصفیه فاضلاب به روش رشد چسبیده

Views: 4تصفیه فاضلاب به روش رشد چسبیده در فرآیند بیولوژیکی، به دلیل استفاده از اندازه کوچکتر راکتورها، عملیات ساده‌تر، نیاز کمتر به جداسازی مواد جامد و بهره‌گیری از خصوصیات خاص…
تصفیه فاضلاب به روش انعقاد الکتریکی

تصفیه فاضلاب به روش انعقاد الکتریکی

Views: 1تصفیه فاضلاب به روش انعقاد الکتریکی یک روش نوین برای تصفیه فاضلاب است. در این فرآیند، با استفاده از جریان الکتریکی در الکترودهای آلومینیوم یا آهن، آنیون‌های فلزی در…
Wastewater treatment of detergent industries

تصفیه فاضلاب صنایع شوینده

Views: 1 تصفیه فاضلاب صنایع شوینده همواره می‌تواند چالشی بزرگ. شوینده‌ها نوعی مواد پاک‌کننده هستند که برای استفاده در مصارف مختلف از جمله لباس‌شویی، ظروف‌شویی و تمیزکردن سطوح مورد استفاده قرار…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید