TSS چیست

TSS یا کل مواد جامد معلق در آب چیست؟

Views: 7

TSS یا کل مواد جامد معلق در آب و فاضلاب همان طور که از نامش مشخص است، شاخصی برای اندازه گیری ذرات بزرگتر از 2 میکرون می باشند که در تصفیه خانه ها معلق هستند. این ذرات که در برخی از مواقع بزرگ بوده و گاها ریز هستند، روی سطح آب انباشته شده و به مرور منجر به عدم امکان عبور نور از آب و کدر شدن آن خواهد شد. گروه فرآب تدبیر؛ تولیدکننده محصولات تصفیه فاضلاب در ادامه شاخص TSS را به طور کامل معرفی و روش های اندازه گیری و کاهش آن را بررسی خواهد نمود.

TSS آب چیست؟

عبور آب از سطوح مختلف و مصرف آن در بخش های صنعتی و نیمه صنعتی و شهری باعث میشود حجم بالایی از ذرات جامد از قبیل شن و ماسه، کاغذ و پلاستیک و موارد مشابه وارد آن شوند. این ذرات از نظر شیمیایی شاید تاثیری بر شاخص های کیفی نداشته باشند، اما می توانند زمینه را برای ایجاد آلودگی های بیشتر فراهم کنند. شاخص TSS یا Total suspended solids نشان دهنده تمام مواد جامد معلق در پساب ها می باشد. با اندازه گیری این شاخص مشخص میشود که از چه روش ها و تجهیزاتی در مرحله پیش تصفیه و سایر گام ها استفاده شود.

محصول مرتبط: آب شیرین کن صنعتی

مساله بسیار مهمی که وجود دارد این است که، بر اساس استانداردهای ارائه شده در این حوزه، TSS به ذرات جامد معلق با اندازه های بزرگتر از 2 میکرون می باشد. با توجه به اینکه ذرات موجود در آب های آشامیدنی کوچکتر از این اندازه هستند، لذا این شاخص بیشتر برای پساب و فاضلاب کاربرد دارد.

کل مواد جامد معلق در آب

تاثیرات منفی شاخص کل مواد جامد معلق آب

در محیط های صنعتی، بیمارستانی و کارخانه ها و فاضلاب های شهری مواد جامد معلق بسیار زیاد می باشند و با شیوه های مختلف در طی تصفیه جمع آوری میشوند. حال سوال این است که این ذرات از نظر شیمیایی شاخص ها را تغییر نمیدهند، پس چرا در روند تصفیه دارای اهمیت زیادی هستند؟ به عبارت دیگر، TSS بالاتر از حد استاندارد چه تاثیرات منفی را به همراه دارد؟ از جمله تاثیرات منفی این شاخص می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • انباشته شدن مقدار زیاد ذرات جامد معلق در سطح آب و پساب ها، مانع از عبور نورخورشید به سطوح پایین میشوند. به همین دلیل باکتری ها به مقدار زیاد در پساب ها رشد پیدا نموده و اکسیژن موجود در فاضلاب را مصرف و در نهایت باعث افزایش BOD میشوند. با افزایش BOD روند تصفیه بیولوژیکی سخت تر و زمان بر خواهد شد.
  • ورود مواد جامد با اندازه های بزرگ از قبیل پشم و موی و تکه های چربی حاصل از فاضلاب کشتارگاه ها یا سرنگ و ظروف پلاستیکی و پارچه ها به تصفیه خانه منجر به انسداد تجهیزات میشود. این مواد نه تنها لوله ها را دچار گرفتگی می کنند، بلکه پس از ورود به سایر دستگاه ها منجر به خرابی آنها خواهند شد.
  • یکی از اصلی ترین تجهیزات در روند تصفیه، انواع فیلتر می باشد که مانع از عبور ذرات با اندازه های ریز میشود. انباشته شدن مقدار زیاد مواد جامد روی سطح فیلترها در نهایت باعث کاهش کارایی و راندمان فیلتر شده و شستشو و احیا یا تعویض باید در فاصله های کوتاه انجام شود. به همین دلیل نه تنها روند تصفیه را با چالش مواجه نموده و سرعت آن کاهش پیدا می کند، بلکه هزینه های تعویض تجهیزات نیز تا حد زیادی افزایش پیدا خواهد کرد.

تفاوت TDS و TSS چیست؟

به دلیل شباهت زیاد این دو شاخص، اغلب افراد آنها را یکسان در نظر میگیرند. از مهم ترین تفاوت های موجود در این دو شاخص می توان به این موضوع اشاره کرد که در TDS کل ذرات آلی و غیر آلی محلول اندازه گیری شده و در TSS تنها ذرات جامد معلق ملاک اصلی هستند.

مقدار استاندارد TSS چقدر است؟

یکی از تعریف هایی که برای TSS ارائه شده است، به کل مواد جامد بزرگتر از 2 میکرون اشاره دارد که در آب های آشامیدنی چنین ذراتی وجود ندارند. در سایر آب و پساب ها این شاخص با توجه به کاربردشان متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، در مزارع کشاورزی و باغبانی مقدار TSS استاندارد حدود 100 میلی گرم در نظر گرفته میشود، اما برای آب های سطحی این مقدار باید 40 میلی گرم باشد.

روش های اندازه گیری TSS

برای اندازه گیری TSS روش های مختلفی وجود دارد و از مهم ترین آنها دو شیوه زیر رایج هستند:

روش های اندازه گیری TSS

دستگاه TSS سنج

در تصفیه خانه های بزرگ که سرعت عمل در پیاده سازی روند تصفیه اهمیت بالایی دارد، از دستگاه کدورت سنج برای اندازه گیری این شاخص استفاده میشود. این تجیهزات دارای دقت بالایی بوده و نمونه فاضلاب یا آب درون آن قرار گرفته و مقدار دقیق را نمایش می دهد.

سنجش کل مواد جامد معلق با فیلتر

روند اندازه گیری این شاخص با استفاده از فیلترهای شنی به صورت زیر می باشد:

  • مقدار مشخصی از آب یا پساب ها به عنوان نمونه انتخاب میشود.
  • وزن فیلتر شنی به طور دقیق اندازه گیری شده و یادداشت میشود.
  • آب از فیلتر عبور داده شده و ذرات و مواد جامد معلق امکان عبور از منافذ ریز فیلتر را پیدا نخواهند کرد و روی آن انباشته میشوند.
  • فیلتر را در محیط گرم قرار داده تا تمام آب های روی سطح آن تبخیر شده و تنها ذرات جامد باقی بمانند.
  • مجدد وزن فیلتر اندازه گیری شده و تفاوت آن با وزن اولیه برابر با مقدار کل ذرات معلق در آب خواهد بود.

فرمول محاسبه TSS

فرمول محاسبه tss

روش های کاهش TSS

به دلیل تاثیرات نامطلوب و خسارت های زیادی که مقدار زیاد مواد جامد معلق با اندازه های بزرگ بر تجهیزات تصفیه خانه ها و همچنین کدورت آب ها دارند، لازم است به شیوه های مختلف آن ها را کاهش داد. دو روش رایج برای این منظور عبارتند از:

  • جمع آوری ذرات جامد با اندازه های بزرگ به کمک آشغالگیرهای نصب شده در ورودی کانال عبور پساب ها؛ این روش کارایی زیادی نداشته و تنها تکه های بزرگ قابل جمع آوری هستند.
  • عبور آب و پساب ها از فیلترهای مختلف می تواند حجم بسیار زیادی از ذرات معلق را جمع آوری کند. با توجه به نوع فیلتر و اندازه منافذ آنها ذرات با اندازه های مختلفی حذف خواهند شد و هر چه سوراخ های ممبران کوچکتر باشد، آب خروجی کدورت کمتری دارد.

مقالات آموزشی تصفیه آب و فاضلاب

مطالب مرتبط

تصفیه فاضلاب به روش رشد چسبیده

تصفیه فاضلاب به روش رشد چسبیده

Views: 5تصفیه فاضلاب به روش رشد چسبیده در فرآیند بیولوژیکی، به دلیل استفاده از اندازه کوچکتر راکتورها، عملیات ساده‌تر، نیاز کمتر به جداسازی مواد جامد و بهره‌گیری از خصوصیات خاص…
تصفیه فاضلاب به روش انعقاد الکتریکی

تصفیه فاضلاب به روش انعقاد الکتریکی

Views: 1تصفیه فاضلاب به روش انعقاد الکتریکی یک روش نوین برای تصفیه فاضلاب است. در این فرآیند، با استفاده از جریان الکتریکی در الکترودهای آلومینیوم یا آهن، آنیون‌های فلزی در…
Wastewater treatment of detergent industries

تصفیه فاضلاب صنایع شوینده

Views: 1 تصفیه فاضلاب صنایع شوینده همواره می‌تواند چالشی بزرگ. شوینده‌ها نوعی مواد پاک‌کننده هستند که برای استفاده در مصارف مختلف از جمله لباس‌شویی، ظروف‌شویی و تمیزکردن سطوح مورد استفاده قرار…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید